Výběr rekuperace může být pořádný oříšek

Vzduch, který dýcháme, ovlivňuje naše soustředění, náladu i kvalitu spánku. Rekuperace se postará, abychom do svých domácností přiváděli bez práce 24 hodin denně čistý vzduch zbavený nečistot. Jak ale vybrat tu pravou?

Měla by být rekuperace vzduchu v českých domácnostech standardem?

Určitě ano. Nové stavby jsou navrženy tak, aby co nejvíce těsnily a neunikalo z nich drahocenné teplo. To má ale za následek i nedostatečnou možnost větrání. Pokud tedy plánujete postavit dům, rozhodně byste měli na rekuperaci myslet. U starších domů pak záleží na těsnosti stavby. U nezateplených budov, které nedostatečně těsní by totiž nemusela rekuperace na 100 % plnit svou funkci. V případě rekonstrukce proto doporučujeme individuální posouzení odborníkem přímo na místě.

Co kromě větrání rekuperace umí?

Velkou přidanou hodnotou je například filtrace vzduchu. Pokud totiž větráte okny, vnikne vám dovnitř kromě vzduchu také prach, pyl a bakterie. Bydlíte-li navíc ve městě nebo u silnice, budete pravděpodobně bojovat i s nepříjemným hlukem. Toho vás rekuperace zbaví. Jednotka odfiltruje až 99 % nečistot a nabídne vám klid a ticho. Navíc vyvětrá i pachy z kuchyně nebo koupelny.

Jaké faktory hrají při výběru hlavní roli?

Na začátku je dobré odpovědět si na pár základních otázek:

Kam chci jednotku umístit?

  • Existují totiž varianty na stěnu nebo do podhledu. Jednotky se liší také velikostí, ale i připojením potrubí. Záleží tedy na tom, odkud bude dovnitř proudit čerstvý, a kam se bude vyfukovat použitý vzduch.

Jaké funkce od rekuperace očekávám?

  • Každá jednotka nabízí trochu jiné funkce. Tou základní je samotná výměna vzduchu. Existují ale i varianty s chlazením/topením, možností připojení na digestoř nebo třeba regulací vlhkosti.

Jaké preferuji ovládání?

  • Rekuperaci můžete ovládat pomocí tlačítka, ovladače nebo aplikací ve vašem chytrém telefonu. Výběr záleží i na tom, jestli chcete, aby jednotka větrala automaticky, nebo ji chcete používat jen nárazově.

Kolik chci do rekuperace investovat?

  • Na trhu existuje nepřeberné množství variant v různých cenových kategoriích. Obvykle platí přímá úměra, že čím dražší rekuperační jednotka, tím kvalitnější provedení, více funkcí a snazší ovládání. I zde ale existují výjimky, proto se vyplatí přizvat na pomoc s výběrem odborníka.

K tomu, aby systém rekuperace správně fungoval, je třeba i kvalitní návrh rozvodů, vhodné umístění vyústek vzduchu v jednotlivých místnostech a především výkon jednotky. Nechte si proto poradit od zkušeného projektanta, který vám navrhne řešení přímo na míru.

Jakou jednotku nejčastěji nabízíme?

Nejoblíbenější je určitě ALDES InspirAIR TOP 300 Premium. Jedná se o tichou jednotku, která vyniká luxusním designovým zpracováním a hodí se do většiny běžně velkých domů. Značka ALDES pochází z Francie a její historie sahá až do roku 1925. Navíc jako jedna z mála značek používá filtr na odvětrání radonu, který do budov proniká z podloží. 

Jak postupovat, když se zákazník rozhodne pro pořízení rekuperace?

Rekuperace vzduchu je rozhodnutí, které výrazně ovlivní kvalitu vašeho života, výběr správného dodavatele je tedy zcela zásadní a rozhodně si na něm dejte záležet. U nás ve 4heat vyřešíme návrh, doporučíme vhodnou jednotku a v případě zájmu se postaráme i o montáž potrubí. Na začátku spolupráce projdeme půdorys nebo projekt. Pokud ho klient nemá, zajistíme ho sami prostřednictvím našeho zkušeného projektanta. Na papíře sice věci mohou vypadat jasně, ve skutečnosti to ale tak být nemusí, proto klienta navštívíme také osobně. Vytvoříme nezávaznou nabídku přímo na míru a vše pečlivě vysvětlíme. Pokud si plácneme, dodáme kompletní systém, včetně rozvodů potrubí. V případě zájmu se postaráme i o montáž a budeme tu pro vás po celou dobu stavby. Pro nezávaznou poptávku nás stačí kontaktovat.  

 

Naše produkty

Aldes InspirAIR® Home

  • účinnost rekuperátoru 97,4%
  • až 99% účinnost filtrace
  • 4 výkonové stupně
  • ovládání skrz mobilní aplikaci AldesConnectTM
  • barevný ovládací panel s prstencem ukazujícím aktuální kvalitu vzduchu
  • instalace na stěnu nebo do podhledu

Aldes InspirAIR® Top

  • účinnost rekuperátoru až 94%
  • až 99% účinnost filtrace
  • 4 výkonové stupně
  • multifunkční dálkové ovládání nebo ovládání skrz mobilní aplikaci AldesConnectTM
  • jeden z nejtišších systémů na trhu
  • snadná montáž, umístění do prádelen, skříní, komor a šaten